21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Jablečný koláč s kaki

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
moučkový cukr 140 g
máslo 140 g
vejce 1 ks
citronová kůra špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: francouzská
Příprava: 01 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Zbylo nám v košíku s ovocem jedno načernalé kaki, pravděpodobně namrzlé nebo pomačkané cestou z daleké Afriky sem - nikdo ho nechtěl sníst. Tak putovalo do tohoto koláče, a udělalo tam velmi dobrou službu, koláč pozvedlo ještě o kousek výš, i když i bez něj je výborný. Tím chci říct, že kaki můžete vynechat :-).



Postup
Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené rozdrobené máslo, jedno vejce a za pomocí cca 3 lžic studené vody rychle zpracujeme křehké těsto. Těsto zpracujeme co nejrychleji, nemá rádo teplo, takže i ruce si před přípravou raději namočíme ve studené vodě (nebo zpracujeme těsto v robotu, a na vále doděláme). Vytvarujeme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozválíme na plát o něco málo větší, než je dno koláčové formy. Těsto opatrně přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy, propícháme vidličkou. Pečicí papír v dlaních zmuchláme, aby byl měkčí, rozložíme jej na těsto, čouhající okraje odstřihneme a nasypeme na papír fazole, aby se těsto zatížilo. Předpečeme v předehřáté troubě na 180° 10 minut.
Mezitím si oloupeme jablka a kaki a nakrájíme na půlměsíčky. Jablka pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Předpečený koláč vyjmeme z trouby a odstraníme pečicí papír s fazolemi.
Meruňkovou marmeládu rozředíme lžící rumu a potřeme jí předpečené těsto. Poklademe plátky jablek a kaki, posypeme skořicovým cukrem, podle toho, jak jsou jablka sladká/nakyslá, můžeme ještě trochu přisladit.
Koláč vrátíme do trouby a dopečeme cca 30 minut dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

RECEPTY
RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka ze zelených fazolek

Postup: Fazolky i s nálevem dáme do hrnce, přidáme brambory nakrájené na kostičky,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...